"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

NÉPI PIÓCA KEZELÉSEK - tanfolyamok időpontjai:

Magsavérnyomás (hypertonia) kezelése piócaterápiával.

A magsavérnyomás-betegség általában egy tünetmentes állapot, melyben az artériákban kialakult kórosan magas nyomás következtében növekedhetnek a gutaütés (stroke), kóros értágulat (aneurizma), szívelégtelenség , szívroham és vesekárosodás veszélye. Gyakran hívják ezt a kórképet „csendes gyilkos”-nak, mivel éveken keresztül nem okoz panaszt addig, amíg valamelyik életfontosságú szerv károsodása be nem következik. Hazánkban a leggyakoribb halálokok a szív- és érrendszeri megbetegedések amelyek az összhalálozás 54%-áért felelősek. Ezen esetek kétharmadában a magasvérnyomás felelős a halálos kimenetelű szövődményekért. A felnőtt lakosság 15-35%-a hypertóniás, amely az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb lesz. A magasvérnyomás-betegséghez az alábbi betegségek társulhatnak: szívkoszorúér szűkület, szívelégtelenség, pitvarfibrilláció, agyérszűkület, vese- és cukorbetegség, szívinfarktus utáni állapotok.

Magasvérnyomás a vérnyomás megemelkedése, amellyel a szervezet alkalmazkodik a külső hatásokhoz. Ilyen az időjárás, fizikai és szellemi megterhelés, napozás, forró fürdő, láz, stressz, szexuális együttlét, stb. Ha a külső vérnyomás emelkedést okozó tényezők megszűnnek, a hatások elmúltával a vérnyomás visszatér az eredeti értékére. Magsavérnyomás-betegségről akkor beszélünk, amikor a vérnyomás értéke tartósan meghaladja a normál tartomány felső határát. Normális vérnyomás felső határát 140/90 Hgmm-ben jelölik meg, az első a szisztolés nyomás értéke, mely megmutatja, hogy az összehúzódó szívből kipréselt vér mekkora nyomást gyakorol az erekre. A második diasztolés érték, amely megmutatja, hogy a szív elernyedt állapotban mekkora nyomást gyakorol az erekre.

Vérnyomás értékek: optimális vérnyomás 120/80 Hgmm,
normális vérnyomás 120-130/80-85 Hgmm,

magas-normális vérnyomás 130-140/85-90 Hgmm
kóros vérnyomás- hypertonia:
1, enyhe 150-160/90-100 Hgmm
2, közepes 160-180/100-110 Hgmm
3, súlyos 180 felett/110 felett Hgmm

Magsavérnyomás-betegségre utaló tünetek: gyakori fejfájás, tarkótáji nyomás, orvérzés, látászavar, homályos vagy kettős látás, terhelésre jelentkező nehéz légzés, fáradékonyság, gyengeség, mellkasi nyomásérzés, fájdalom, alvászavar, erős horkolás, alvási apnoe szindróma, légzésleállás, impotencia, stb.

Magsavérnyomás-betegség kockázatát növelő tényezők: túlsúly, mozgáshiány, túlzott só és alkoholfogyasztás, dohányzás, stressz, stb. Amennyiben a kockázati tényezőket kizárjuk vagy kiküszöböljük, a vérnyomás magától helyreállhat.

A vérnyomás az életkor előrehaladtával folyamatosan változhat. A csecsemők és gyermekek vérnyomása alacsonyabb mint a felnőtteké. Pihenés közben alacsonyabb, fizikai aktivitás közben magasabb a vérnyomás. Általában a reggeli vérnyomás a legmagasabb, és az éjszakai, alvás közbeni a legalacsonyabb.

Magasvérnyomás gyógyítására a hirudoterápia ősidők óta bevált gyógymód. A hatvanas évek közepéig még Magyarországon patikákban kapható volt az orvosi pióca. Falusi házaknál megszokott látvány volt a befőttesüvegben hűvös, sötét helyen tartott orvosi pióca látványa, melyet rendszeresen alkalmaztak magas vérnyomás megszüntetésére, gutaütés megelőzésére. Az orvosi pióca nyála szuper tulajdonságokkal bíró enzimeket tartalmaz. Itt nem csak a vérszívás által okozott vérnyomáscsökkenés gyógyít, hanem a pióca nyálával bejuttatott hatóanyagok. A pióca nyála vérhígító, meszesedésoldó, koleszterincsökkentő, véralvadásgátló, vírus és baktériumölő, fájdalom és gyulladáscsökkentő, fiatalító és regeneráló, vérkeringést javító, ödémákat és allergiákat megszüntető hatású. Az orvosi piócát nem csak a krónikus magasvérnyomás csökkentésére lehet alkalmazni, hanem az olyan hirtelen beálló kritikus helyzetekben is mint az agyvérzés, szívinfarktus, trombózis. Természetesen csak megfelelő orvosi felügyelet mellett, vagy erre szakosodott gyógyintézetekben. Felhívnám a figyelmüket, hogy az USA-ban, Németországban, Ausztriában, és a környező országok többségében a piócaterápia hivatalosan engedélyezett a helyi törvények szerint. Ez Magyarországon még engedélyeztetésre vár. Valamikor Magyarország évente 20.000.000 piócát exportált Európa és a Földközi-tenger országaiba. Ma a pióca védett állat hazánkban, ezért „steril, tenyésztett” orvosi piócákat külföldről lehet rendelni és behozni. Ezek a „pióca gyárak” a hatóságok által ellenőrzött körülmények között tenyésztik a gyógyászati felhasználásra alkalmazott piócákat.

Magasvérnyomás kezelésére gyógyintézetekben: a piócákat fül mögötti és tarkó alatti részre helyezik el, amihez a tarkót le kell borotválni. Vigyázni kell, mert a tarkóról a pióca bemászhat a fülbe, vagy halántékra tapadhat, ezért csak tapasztalt, pióca terápiára kiképzett természetgyógyász vagy orvos végezheti a kezelést. Házi körülmények között a piócát háton a vállak alatt a gerinchez közeli részre helyezzük a piócákat. Ha a magasvérnyomást vesebetegség is kíséri akkor a vese és a keresztcsont környékére is kell piócát felhelyezni a biológiailag aktív pontokra. Magasvérnyomás esetén mindig kezeljük a keresztcsont a máj a szív keresztcsont és a mellkasi zóna biológiailag aktív pontjait.