"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

Hirudoterápia: kontraindikációk - ellenjavallatok:

A következő mellékhatások léphetnek fel:

  -  Komoly mellékhatás ritkán jelentkezik.
  -  A pácienst figyelmeztessük, hogy rövid ideig tartó fá jdalom, plusz rövid ideig tartó viszketés léphet fel a harapás helyén.
  -  A páciensek fájdalomtűrő képessége különböző Minél jobban fél annál jobban fáj. A harapás után 1-5 percig érezhető fájdalom, a szövetekbe behatoló „nyál“-nak fájdalomcsillapító hatása van.

Gyakran:

  -  enyhe fájdalom a kezelés alatt
  -  vérzés a piócacsípés helyén
  -  allergiás reakcióhoz hasonló viszketés a kezelt testfelületen

Ritkán:

  -  a bőr elfertőződése
  -  a nyirokcsomó átmeneti megnagyobbodása
  -  a bőr elszíneződése, hegesedése a piócacsípés helyén
  -  egyes esetekben előfordulhat a kezelt testrész (láb vagy kar) átmeneti megduzzadása
  -  hőmérséklet emelkedés, közérzetromlás, allergiás reakció esetén, ismételt kezeléskor relatív ellenjavallat lehet.
Ha az alábbi mellékhatások közül valamelyik Önnél is jelentkezik, mindenképpen kérje ki kezelőorvosa tanácsát. Szükség lehet kompressziós kötés felhelyezésére, fertőzés esetén antibiotikum alkalmazására, allergiás reakció fellépésénél antiallergén gyógyszer szedésére.

Kontraindikációk-Ellenjavallatok:

(Az alábbi estekben a piócakezelés alkalmazása nem ajánlott.) Az alábbi ellenjavallatok ismerete szükséges hoz, hogy a kezelés súlyos szövődményei elkerülhetők legyenek.

1. Antikoaguláns, véralvadást gátló gyógyerek szedése (Pl. Marcumar, Syncumar, Varfarin, Heparin, és számos új véralvadásgátló gyógyszer)

2. Hemofilia, vérzékenység, hematológiai megbetegedések. Az egyik legkomolyabb ellenjavallat a hemofília minden formája, ezenkívül azokat a pácienseket, akik lassabb véralvadásról számolnak be, pontosan ki kell kérdezni. Acetil savval és clopidoglerrel való gyógyszeres kezelés nem jelent kontraindikációt, de az első kezelés folyamán kevesebb piócát helyezünk fel és alaposan kikérdezzük a pácienst a vérzékenységre való hajlamáról. Ha egy kombinációs kezelés áll fenn (a páciens az acetilsavat és a copidogrelt egyidejűleg kapja) , ha orvosilag lehetséges, hagyja abba a copidogrel szedését öt nappal a piócaterápia előtt. Kezelés előtt ne szedjünk halolajakat, enzimkészítményeket (z.B. Wobenzym), c-vitamint és ginkgo-bilobát magas koncentrációban.

3. Erozív gasztrítisz, akut gyomorfekély és gyomorhurut. E.G. nyálkahártya sorvad , pusztul gyakran izgató gyógyszerek pl: aszpirin is okozhatja, nyálkahártya sérül, begyullad. Okozhatja vírusos baktériumos betegségek, fertőzés , stressz, immunrendszer gyengesége, maró anyagok pl: tömény alkohol fogyasztása, besugárzás, műtétek utáni varratok gyulladása. Aszpirin szedése gyomorvérzést okozhat hosszútávon. Néhány páciensnél másnap gyomorvérzés lépett fel a piócával való kezelés után. Ezért gyomorhurut és erozív gasztritisz esetén piócaterápia hirudin véralvadásgátló hatása miatt ellenjavallt.

4. Vérzéses diathesis, leggyakrabban orr vagy más szervek vérzésében nyilvánul meg.

5. Belső vérzések, gastro-intestinalis (gyomor-bélcsatornához tartozó). Szájüregtől a végbélig lehet vérzés.
  -  Vérhányás - hematetemezis
  -  szurokszéklet - meléma
  -  végbélvérzés - hematokézia

6. Anémia (vérszegénység). A vérszegénység minden fajtája, ha a hematokrit érték 42% alatt van, vagy csontvelő szuppresszió esetén nem javallot a piócaterápia. A hemoglobin koncentráció kisebb a normál értéknél.
Krónikus vérszegénység:
  -  Csontvelőben lecsökken a vörösvértestek képzése.
  -  Vörösvértestek hamarabb pusztulnak el.
  -  Jelentős vérveszteség esetén.
Vashiányos vérszegénység: leggyakoribb hiánybetegség, nőkön hétszer gyakoribb. Az anémia 70-80% vashiány okozza,
vashiány = vérszegénység.
Vashiány oka:
  -  Elégtelen vasfelszívódás, vega táplálkozás.
  -  Vérveszteség, menstruáció, baleset, fekély, belső vérzések, daganatok.

7. Immungyengeség (kemoterápia, TBC, AIDS, HIV betegeknél nem szabad alkalmazni), nem ajánlott immunszuppresszív gyógyszereket szedő betegeknél. Szervátültetésnél (transzplantáció), mivel az immunrendszert erősíti.

8. Akut stádiumban lévő fertőző betegségek. A fertőzőbetegségek nehezítik vagy gátolják a sebgyógyulást. Plasztikai sebészet alkalmazásánál a piócakezelést antibiotikumos kezeléssel egészítik ki, hogy a fertőzéseket elkerüljék.

9. Súlyos krónikus szervi megbetegedések (előrehaladott rákos betegségek, dialízis, szívelégtelenség, veseelégtelenség, májcirrózis, ascites, generizált ödéma, kollagenózis, dialízises betegek, immunrendszer betegségei, vérképzési szervek elégtelen működése, stb.)

10. Sebgyógyulási zavar és nehézségek (Pl. diabetes mellitus, jelentős túlsúly, hosszabb ideig tartó kortizonnal való terápia) Ha előrehaladott cukorbetegség áll fent, súlyos komplikációk léphetnek fel egyes esetekben, fontos a páciens kórelőzményét figyelembe venni, pl: lábszárfekélynél nem szabad a piócát a beteg felületre tenni.

11. Ismert allergia a pióca hatóanyagai ellen, vagy ha hajlam van fehérje allergiára, akkor ellenjavallt mert a piócák idegen fehérjékkel rendelkeznek. Gyengébb elhanyagolható allergiás hajlamnál orvosi felügyelettel antihisztamin szedése mellett lehet piócaterápiát alkalmazni. Komoly allergiás tünetek 0,02%-ban fordulnak elő.

12. Keloidképzésre, túlzott hegesedésre való hajlam esetén a harapási területen keloid képződhet.

13. Tartós hypotensio (alacsony vérnyomás)

14. Sepsis. Sepsis-sel való fertőzésről, amit az Aeromonas hydrophila okoz, többször érkezik jelentés a rekonstrukciós sebészet területéről, más alkalmazási területekről még nem érkezett jelentés a sepsis előfordulásáról, így arra a következtetésre juthatunk, hogy a sepsis veszélye a súlyos betegségek vagy immungyengeség esetén áll fent. Ezek gyakran előfordulnak a rekonstrukciós sebészeten kezelt betegeknél, ezért antibiotikummal való kísérő kezelést kell náluk alkalmazni, más kezelési területeken a jelenlegi ismeretek alapján nincs szükség előzetes antibiotikus kezelésre.

15. Terhesség és szoptatás esetén nem alkalmazható, mivel mellékhatás léphet fel, amit gyógyszerrel kellene kezelni, melyek terhesség alatt nem szedhetők.

16. Testnyílásba és szemre, fülbe, mellre, nemi szervekre, vénákra nem szabad tenni, környezetébe csak orvosi felügyelet mellett.

17. Ha a páciens nem egyezik bele a kezelésbe. Irtózás a piócától, pszichés problémák. Nem írja alá a beleegyező nyilatkozatot.

18. Menstruáció, PMS (pre menstruációs szindróma), pre menstruációs és post menstruációs vérzés.