"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

A hirudoterápiával kapcsolatos kérdések és válaszok

Aki először találkozik vele, nagy kétkedéssel fogadja a hirudoterápiát. Így volt ezzel a könyv szerzője is. De egy teljes gyógykúra után minden kételye eloszlott. Az alábbiakban a szerző a leggyakoribb kérdésekre ad választ.

Mennyire veszélytelen a hirudoterápia?

A pióca egy olyan orvosság, amit a természet hozott létre. A hirudoterápiának gyakorlatilag nincs ellenjavallata és mellékhatása, nyugodtan társítható az orvoslás bármely hagyományos és nem hagyományos eljárásával. Ha betartunk minden óvintézkedést és szabályt, a pióca nem jelent semmilyen veszélyt. Ezért mielőtt házi körülmények között alkalmaznánk, jól ismerkedjünk meg alkalmazásának minden részével és előírásával. De a legjobb mindent megbeszélni egy szakorvossal. Különösen óvatosnak kell lenni ha olyan érzékeny helyre rakjuk a piócát, mint az arc, a nemi szervek, a vénákhoz közeli helyek. Ilyen esetekben legjobb az első kezeléseket kórházi körülmények között végezni.

Fáj-e a pióca harapása?

Annak ellenére, hogy 270 foga van, egyáltalán nem veszélyes. Körülbelül olyan mint egy szúnyogcsípés. Másfél milliméterre hatol a test felületébe és harapásával fájdalomcsillapító anyag is kerül a testbe.

Helyettesítheti-e a hirudoterápia a gyógyszeres kezelést?

A hirudoterápia gyakran önmagában is hatásos, mivel a pióca hatóanyagai sokoldalúan gyógyítanak. A gyógykezelésektől eltérően nem csak a tüneteket szüntetik meg, hanem azok kiváltó okait is. Ezenkívül a pióca nem károsítja az egészséges szerveket. Természetesen a hirudoterápia nem mindig helyettesítheti a gyógyszeres kezelést, de annak folyamatát jelentősen gyógyíthatja. Sokszor semlegesítheti az antibiotikumok mellékhatásait, sőt szükségtelenné teheti a műtéti beavatkozást.

Milyen betegségeknél hatásos leginkább a hirudoterápia?

A szív és érrendszeri betegségek esetében, úgymint az isémia, hipertónia, érelmeszesedés, koszorúér meszesedés, szívelégtelenség, szívroham, visszértágulat, aranyér.

Aki egyszer is megtapasztalta a hirudoterápia kedvező hatásait, az mindig előnyben fogja részesíteni.

Van-e fiatalító hatása?

Már az ókorban is használták ezzel a céllal. Ma inkább kozmetikai/szépészeti kezeléseknél veszik igénybe a bőr megfiatalítására, a sebek és hegek gyógyításának meggyorsítására. A pióca enzimjeinek valóban van fiatalító hatása.

Lehet-e valaki allergiás a piócára?

Ilyesmi nagyon ritkán fordul elő, mivel az allergiát maga a pióca is gyógyítja. Ha azonban ennek ellenére is jelentkezik, a tünetei a következők: a testhőmérséklet emelkedése, náthás tünetek, égető érzés a szemben, allergiás kiütések a bőrfelületen vagy a harapás helyén. Bőrpír amelynek kiterjedése elérheti a 10 cm-t is. A fenti tünetek esetén a hirudoterápiát abba kell hagyni, és konzultálni kell szakorvossal.

Hova nem szabad piócát tenni?

A kezdő piócagyógyász általában abból indul ki, hogy oda kell tenni, ahol fáj. Ez azonban nem mindig van így. Vannak területek, amelyekre házi körülmények között rakni piócát veszélyes. Ilyenek például azok a területek, ahol nincs bőr alatti zsírréteg, úgymint a halánték, a herezacskó, a hüvely és az íny. Nem szabad tenni az erekre sem, mert nagy lehet a vérveszteség. Különösen óvatosnak kell lenni a méhnyak, a torok, az íny és a végbél esetében. Ezekhez csak tapasztalt szakember nyúljon. Gyakran, de tévesen azt hiszik, hogy a pióca maga megtalálja a beteg helyet. Az igazság az, hogy a vékony puha területeket keresi, amibe könnyen beleharaphat, így könnyen belemászhat pl: a fülbe is, vagy a végbélnyílásba. Ezért a pióca működési zónáját korlátozni kell. Figyelembe kell venni azt is, hogy a pióca fogainak nyomai nem hamar gyógyulnak, ezért az arcra, nyakra, mellre ne tegyük. A hozzáértő szakember ezek helyett talál aktív felületeket a test más részein, a betegségtől függően.