"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

NÉPI PIÓCA KEZELÉSEK - tanfolyamok időpontjai:

A pióca felhelyezése

Vigyázni kell arra, hogy ne túl durván fogjuk meg a piócát (ez sokszor a kezdő terapeuták hibája), különösen érzékeny a fejénél, ahol 5 pár szeme található.

A piócának a fejrésze kisebb a hátsó (farok) részénél, mind a két részén erősen tud tapadni.

Steril kesztyűvel kivesszük a piócát az üvegből, és a kezelendő bőrfelületre felhelyezhetjük, vizes borogatással letakarhatjuk, mivel nem szereti a fényt, a pióca jobban érzi magát sötétben, fontos, hogy ne hűljön ki a bőrfelület.

Ha a pióca rossz helyre harap, a körmünkkel vagy vékony műanyag lappal alányúlhatunk a szívókája alá, amíg el nem engedi a beteget.

Ha egy pontra szeretnénk felhelyezni:
Kivághatunk egy vastag fóliára egy lyukat, és a bőrre helyezzük, így csak a lyukon keresztül tud a célzott területen harapni.
Használhatunk még kémcsövet, levágott injekciós fecskendőt, 2-4 cl-es műanyag poharat. Ezek valamelyikébe belehelyezzük a piócát, majd a nyitott végével a bőrre fordítjuk.
Ha a pióca nem harap, egy steril tűvel megkarcoljuk, vagy megszúrjuk az adott bőrfelületet. Cseppenthetünk cukoroldatot a bőrre, vagy egy kis vajjal megkenjük

Ügyeljünk, hogy a pióca nehogy bemásszon szájba, orrba, fülbe, egyéb testnyílásokba, nehogy lenyelje valaki, mert belső vérzést okozhat.

Szívás folyamata

Maga a „piócaharapás” alig okoz fájdalmat, nagyjából a szúnyogcsípéssel vagy a csaláncsípéssel mérhető össze. A fájdalom rövid ideig tart, mivel a nyálában lévő fájdalomcsillapító vegyület érzéstelenít. A kezelési folyamat: fájdalommentes és véres.

Miután elmúlik a fájdalom a ritmikus vérszívás alig érezhető, inkább szemmel látható. 10 perctől 3 óráig is tarthat a vérszívás folyamata.

A kezeléshez kezdetben 1-2 piócát alkalmaznak, ezzel megelőzhetjük a nagyon ritkán előforduló allergiás reakciót (0,02%).

A leghosszabb idő a máj kezelése. Itt a feltett piócák általában 30-50 percig vért nem szívnak, csak a nyálukat nyomják be a véren keresztül, a máj méregtelenítésére. Miután a pióca érzi, hogy a bejuttatott nyálában található hatóanyagok megfelelően hígították a vért és méregtelenítették a májat, csak utána kezdődik el a hígított vér kiszívása, 5-10 ml vér után a piócák jóllaknak, és egyszerűen leesnek. A vér azonban akár még 20-24 órán keresztül is szivároghat, ami fontos részét teszi ki a piócakezelésnek.

Az állatok mialatt teleszívják magukat vérrel, nyálukat az adott testrészbe juttatják. Ez elég bizarrul hangzik, de pont ennek a váladéknak köszönhető a gyógyulás is, ugyanis a nyál hirudint tartalmaz, ami egy véralvadásgátló hatású fehérjeszerű anyag, és más fontos hatóanyagokat tartalmaz.

A pióca a bőrén keresztül folyamatosan vizet választ ki, amivel megakadályozza a kiszáradását, és így a törölköző ezt a váladékot is felszívja.

20-60 percig van fönt általában a pióca, de pl máj méregtelenítésnél 2-3 óra is lehet a szívási idő. A jóllakott pióca magától leválik a bőrről, ha véletlen elalszik, akkor finoman megsimogatjuk, és magától lefordul.

Soha ne akarjuk erőszakkal levenni a piócát, mivel sokszor visszahányhatják a vért a sebbe, és fertőzést okozhatnak. ( só citromlé kurkuma is hányást okozhat)

Alányúlhatunk körömmel a tarkójának, kicsit megpiszkálhatjuk a testét, és így finoman leválhat minden erőszak nélkül.

Ha a farkát elválasztjuk a testtől, nem tudja magát tartani, és leesik, esetleg lehet használni teafaolajos vattát, aminek érintésére azonnal leválik.

Orvosi piócát csak egyszer szabad felhasználni, utána meg kell semmisíteni (fagyasztás, vagy alkoholba beletenni, vagy erre a célra fenntartott öreg tavakban szabadon engedni a „nyugdíjas piócákat”), vásárolni csak gyógyszertárban, vagy megfelelő steril piócatenyésztő helyekről szabad. Az orvosi pióca védett állat.

A kezelés utáni állapot

A kezelés után általában 3-12 órát vérezhet a seb, de ez akár 24 óráig is eltarthat. Minél nagyobb piócát használunk, és minél többet, annál nagyobb lesz a seb, és tovább tart a vérzés, mivel több hirudin lett bejuttatva a vérbe.

A sebek 12-48 óráig a kezelés után fel lehetnek dagadva, a seb húzódhat és pulzálhat. Körülötte véraláfutások képződhetnek, amelyek kb 2 héten belül felszívódnak. Az esetek 70%-ánál kezelés után 2 napig lehet viszketés, ha több piócát használtunk, még ennél is tovább tarthat. Ha a seb nagyon viszket, rakhatunk rá ecetes-vizes borogatást, túrópakolást, vagy pedig kenjük be többször aloe vera géllel, ami megszünteti a viszketést és az esetleges gyulladást.

Fontos, hogy hagyjuk kivérezni a sebet, mert akkor sikeresebb a kezelés, és nem lép fel fertőzés, tehát ne csillapítsuk azonnal a vérzést, minél tovább véreztetjük, annál kisebb az esély, hogy begyullad a seb.

Miután jól kivérzett a seb, gézlappal finoman letakarjuk, de még nem rakunk rá nyomókötést. Ismét nézzünk rá a sebre, ha a vérzés minimálisra csökken csak ezután tegyünk rá végleges nyomókötést.

A pácienst figyelmeztessük rá, hogy kerülje a testi megerőltetést, fizikai munkát, sportot, és sok folyadékot fogyasszon a kezelés után, mivel erős vérnyomáscsökkenést megelőzzük, így nem lehet ájulás. Nem szabad uszodába, fürdőbe menni, hogy a sebek ne váljanak le.

Fontos, hogy a beteg, kényelmes, lezser ruházatban jöjjön, hogy a kötésnek legyen helye. Erős gézt, vattát és steril nyomókötést használjunk.

A kötést, ahogy a vérzés csökken, mindig kisebbre lehet cserélni.

A hegek kb 1 hét múlva maguktól leválnak.

A vérzést ahogy egyre kevesebb lesz, lehet csökkenteni és elállítani aloe verával, vas (III)-clorid-oldat csepegtetéssel, timsóval, fogászatban használt gelopack vérzéscsillapító szivaccsal, tonogen injekció sebre csepegtetésével, vagy sterilblock vérzéscsillapító spray-vel, ezek külföldi tapasztalatok, és hazánkban orvosi ellenjavallat nélkül nem használhatók.

A hegek kb 1 hét múlva maguktól leválnak. Érdemes a sebgyógyulás időszakában sebtapasszal leragasztani a hegeket. Ezzel nem csak a fertőzést kerüljük el, de azt is megakadályozzuk, hogy a sebet vakargassuk. Minden páciensnek adjunk egy információs ívet, ahol le kell írni, hogy hogyan viselkedjenek a kezelés alatt és után

Jogi szempontok

Országonként változóak a szabályok. Ezért nagyon vigyázzunk. Fontos utánanézni, mert büntetőjogi következményekkel járhat, ha nem tartjuk magunkat a törvényekhez. A páciensnek nagyon fontos, hogy egy engedélyezett, felülvizsgált és törvényileg jóváhagyott módszerrel gyógyítsák.