"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

NÉPI PIÓCA KEZELÉSEK - tanfolyamok időpontjai:

Kezeléshez szükséges eszközök:


Steril orvosi pióca, (jól lemosva, még nem használt)
Tartóedény, a nem használt és a használt piócák számára.
Törölközők, vízálló alátétek
Borogatásra való steril ruha , géztekercs, gézlapok.
Hideg és meleg víz
Olló és egyszer használatos borotva
Egyszer használatos steril gumikesztyű
Kémcső, levágott végű injekciós fecskendő, üvegköpöly, kicsi pohár.
Allergia ellenes gyógyszer
Vérnyomás mérő készülék

A kezelendő felület előkészítése

A kezelendő bőrfelület kezelés előtt egy-két napig ne érintkezzen parfüm, illatos szappan, masszázskrém, olaj, kémiai anyagokkal, gyógyszerekkel, előtte ne igyunk alkoholt, ne dohányozzunk, ne együnk fokhagymát.
A bőr fertőtlenítése kezelés előtt nem érdemes, mivel a piócák erre érzékenyen reagálnak, és nem fognak harapni.
Ha szőrös vagy hajas területről van szó, használjunk steril borotvát, és ollót. Alaposan vágjunk le mindent, mert a piócát zavarják a szőr- és hajszálak. Borotválás után dörzsöljük szárazra a területet, mivel ez vérbőséget okoz.
A test vérbőségét más módszerekkel is fokozhatjuk, így elősegíthetjük, hogy a pióca jobban harapjon.:
Forróvízzel átitatott szivacs
Forróvizes borogatás
Infravörös vagy bioptron lámpa
Nedves bőrfelületen könnyebben tapad a pióca, és könnyebben harap.

Piócák alkalmazása

A piócát kezelés előtt 2-3 napig pihentetni kell, nyugodt körülmények között, sötét hűvös helyen. Ezért, a frissen érkezett orvosi piócát azonnal felhasználni kockázatos, mivel valószínűleg nem fog harapni.

A piócától nem lehet kierőszakolni, hogy bizonyos helyen és azonnal harapjon. Ezzel azt érhetjük el , ha türelmetlenek vagyunk, hogy az állat el akar menekülni. Ha nem akar harapni, nem kell erőltetni, vegyünk ki az üvegből inkább egy másikat. Ennek több oka lehet, pl szagokra való érzékenység, időjárás-változás, nem megfelelő tartási körülmények, éhség hiánya, vagy párosodásra való készség. Nyáron meleg környezetben a pióca inkább a szaporodásra, mint az evésre gondol.

Legjobb módszer, ha a fej mögött, nagyságtól függően 2-3 cm-re finoman fogjuk meg steril gumi vagy cérnakesztyűvel, 2-3 rétegű 5x5 cm-es gézlappal megfoghatjuk vagy speciális piócacsipesszel.

A piócaterápia idő- és anyagigényes eljárás. Az állat meglehetősen érzékeny élőlény, s nem minden esetben hajlandó a terápiás beavatkozásra. Csak egészséges és agilis piócát válasszunk

Kicsi vagy közepes piócát használjunk, mert ezek harapása kevésbé fájdalmas, és az általuk okozott sebek is gyorsabban gyógyulnak.

Kezdetben inkább kevesebb piócát tegyünk föl, általában 1-2, (esetleg lehet vérképet nézni), később már lehet 4 vagy 6 piócát, de 12 db-nál többet nem szabad. Nyílt sebre nem szabad feltenni, mivel szepsi előfordulhat.

Nem napszakfüggő, mégis érdemes a piócát a délelőtt folyamán használni, mivel akár 2 óráig is tarthat egy kezelés.

Fontos, hogy a páciens komplikációk esetén, még aznap hozzánk tudjon fordulni.

A piócák nagyon érzékenyek az időjárás változásra. Hőség, viharos, esős időjárás esetén lehet, hogy nem tudjuk őket feltenni. Eső előtt az üveg alján vannak. Másrészről a páciensek is érzékenyen reagálhatnak a kezelésre, ilyen időjárás esetén.

Ne kezeljünk stressz helyzetben, fontos, hogy annyi időt szánjunk a betegre, amennyit csak igényel. A beteget tájékoztassuk a kezelés kockázatairól, majd írassuk alá vele a beleegyező nyilatkozatot és kontraindikációkat.