"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

NÉPI PIÓCA KEZELÉSEK - tanfolyamok időpontjai:

A pióca tenyésztése

Oroszországban a Nemzetközi Orvosi Pióca Központ évente hárommillió piócát tenyészt. A világ legnagyobb piócatenyésztő központját 1937-ben alapították. A Moszkvától néhány kilométerre, délkeletre fekvő Ugyelnaja, egy egyszerű faházakból álló falu ad otthont a központnak, amely egyre népszerűbb a tudósok körében. A Szovjetunióban a gyógyszertárakban akkor is megmaradtak a piócák, amikor a nyugati orvoslás felhagyott a használatukkal a 20. század antibiotikum-forradalmának közepette. Az utóbbi időben világviszonylatban megnőtt a pióca iránti kereslet, mivel több száz betegség gyógyítható vele, és a plasztikai és baleseti sebészetben, valamint a szépségiparban folyamatosan egyre több steril piócára van szükség. Az elmúlt években kutatókon kívül nyugati kormányok, sőt még hollywoodi sztárok is helyeselni kezdték a piócák alkalmazását annak ellenére, hogy az állatok évtizedekre háttérbe szorultak, és középkori emlékként tartották őket számon. A The American Journal of Nursing idén arról számolt be, hogy a pióca kezelés reneszánszát éli, és elsősorban a plasztikai és rekonstruktív sebészet betegeit segíti. Hasznos lehet továbbá egyes vér- és szöveti betegségek kezelésében is. Az USA kormánya 2004-ben hagyta jóvá a piócák "orvosi eszközként" való alkalmazását.

Demi Moore színésznő is nyilvánosságra hozta, hogy Ausztriába jár évente piócakezelésre, és vérének méregtelenítésével fiatalíttatja magát.

Ma már a világon sok országban találhatók "piócagyárak" , pl: Németországban 3, Romániában 3 steril piócákat tenyésztő üzem működik, ahol akváriumokban és 10 literes üvegtartályokban tenyésztik és nevelik az orvosi piócákat. Ellenőrzött marha és csirkevérrel etetik őket, marhabélbe töltik a friss vért, vagy pedig rostán keresztül történik az etetés. Három fajta méretet lehet megrendelni: kicsi, közepes, nagy, a kicsi 1 gramm, a közepes 1-2,5 gramm, a nagy 2-5 gramm. Arcra általában csak kicsi piócát szoktak feltenni. A pióca hermafrodita, kölcsönösen megtermékenyítik egymást, és úgynevezett coconokba rakják a petéiket. Újszülött piócák kezdetben 4-5 naponta esznek marha vagy szárnyas vért. Terápiára 3-5 éves korban lehet felhasználni őket, 5 éves kor után válnak ivaréretté.

A pióca tartása

Szeretni kell a piócákat, ahhoz, hogy jó gyógyítók legyünk. Az állatok megérzik ha szeretik őket, és azt is ha félnek tőlük. Ne stresszeljük és ha lehet ne csipesszel fogjuk meg a piócát. A piócák ideális élőhelye 1-1,5 méter mély tó iszapos, agyagos talajjal. Fontos, hogy a tónak legyen partja, amit mindig nedvesen kell tartani, mert csak így tudjuk a piócák szaporodásához szükséges feltételeket megteremteni. Körülbelül 20-30 petét raknak úgynevezett "coconokba" , a petéket folyamatosan nedvesen kell tartani a parton, de ha túl sok a víz, meg is fulladhatnak. Mivel a piócák 3-10 naponta vedlenek, szükség van érdes levelű vízinövényekre, éles és érdes kövekre a tóban. A víz legyen klórmentes, és ph értéke ne haladja meg a 7-est. Éhes pióca mindig aktív, és a víz felszínéhez közel úszik, a jóllakott piócák keveset mozognak, sötétebb nyugodtabb helyre elrejtőznek (sötét lyuk, kövek). A jóllakott piócákat mindig különítsük el az éhesektől, mivel az éhes piócák megtámadhatják őket, előfordulhat a kannibalizmus. Emésztés első szakasza kb 3 hónap alatt zajlik le, ezután kezdenek el újra „éhesek” lenni. Emésztés második szakasza 3-14 hónapig tart. A 18. hónap végére teljesen megemésztik a vért.

Ha a piócák jól laktak, néha vért hánynak, és el is pusztulhatnak. Vagy túleszik magukat, ami a természetben nem gyakran fordul elő, vagy túl toxikus vért szívnak magukba, amitől elpusztulhatnak. Az ajurvéda orvosi piócával kezel minden olyan betegséget, amelyet a vér tisztátalansága okoz. Indiában a Pancsakarma tisztítás után, a leesett piócákra kurkuma port szórnak, amitől a pióca kihányja a rossz vért. Ezzel akadályozzák meg, hogy a pióca elpusztuljon, és így nem vesznek magukra negatív karmát.

Praxisban azért is fordulhat elő, hogy túleszik magukat, mert túl nyugodt körülmények között sok idejük van arra, hogy egyenek. Ideális vízhőmérséklet 4-8 c fok. Tarthatjuk szobahőmérsékleten is, de ilyenkor többször kell cserélni a vizet, mert melegebb vízben a levedlett bőr maradványok hamarabb indulnak oszlásnak. A piócák nagyon tanulékonyak, "szabadulóművészek", mindig tartsukőket lefedve, zárt tetővel vagy többsoros gézzel.

A pióca tartásának legfontosabb szabályai


1 Időben rendeljük meg a piócát, mert kezelés előtt 3 napig nyugalomra van szükségük.
2 A beteg, vagy elpusztult állatokat azonnal különítsük el (minden nap megnézni).
3 A piócát finoman mossuk le kezelés előtt.
4 A tartó edényt hetente ki kell forrázni, fertőtlenítőszert és mosogatószert tilos használni, mert minimális vegyszer is az állatok halálához vezethet. Két három literes üvegek az ideálisak, amit félig töltsünk meg tiszta vízzel Az üveg aljára helyezzünk érdes köveket, de ez mészkő nem lehet. Nagyon jól zárjuk le az üveget, vagy kilyuggatott tetővel, vagy többsoros gézzel.
5 Víz
Klórmentes legyen
Ne legyen túl kemény
PH kevesebb mint 7
Ammónium kevesebb mint 0,5 mg / l
Lehet desztillált víz, de ilyenkor még ásványi anyagot még külön hozzá kell adni 0,5-1 g tengeri sót literenként (állatkereskedésekben kapható)
6 A víz tisztítása
Kezelés előtt 2-3 órával zuhanyoztassuk le a piócát (nem fontos)
2 naponta érdemes vizet cserélni
hetente főzzük ki az üveget
az állatok bőrét egy szitával halásszuk ki a vízből
kerüljük a víz hirtelen hőmérséklet ingadozását
a kicserélt víz is legyen hasonló hőmérsékletű
7 tartsuk hűvös sötét helyen őket, optimális vízhőmérséklet 8 c fok