"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

NÉPI PIÓCA KEZELÉSEK - tanfolyamok időpontjai:

Pióca életmódja

600-féle pióca létezik a földön, ebből 15 alfajt használnak gyógyításra. Európában az orvosi piócának 2 fajtája ismert. A délebbre élő "magyar" pióca (Hirudo officinalis) barnásvörös hátán 6 sárga vagy rozsdabarna hosszanti csík található. Az olívazöld hátú "német" pióca (Hirudo medicinalis) viszont északabbra honos. A pióca megfelelő körülmények között, akár 20 évig is elélhet. Orvosi célokra viszont csak 3-5 éves koráig alkalmas igazán. Az állat görög neve (bdellosz) szívót jelent, latin neve (hirudo), a rátapadok igéből ered. Angol neve, (leech) eredetileg orvosit jelent, míg a német elnevezése, (blutegel) -vérférget jelent.

A pióca egy hermafrodita vérszívó gyűrűsféreg, amely a természetes környezetében elhagyja az édesvizet, hogy petéit a földbe rakja. 2-3 cm-es coconjai, mely a bőrmirigyek szivacsszerűen megkeményedett váladékából áll, ezek a leendő kis piócák bölcsői, 5-15 kis petét rak bele.

A fiatal piócák 6-8 hét múlva kelnek ki. Orvosi használatra csak 3 év múlva válnak alkalmassá. Ivarérettségüket 5 éves korukban érik el, és 12-20 éves korukig élhetnek. Harapó- és szívószervként a piócán 3 állkapocs szolgál, amelyek éles fogakkal vannak ellátva. Harapás után egy háromágú csillag formájú sebet hagy hátra, amely megmaradhat hegként. Közel 300 foga van. A fején 5 pár szem található.

A pióca parazita életmódot folytat, kezdetben hideg, majd melegvérű élőlények vérével táplálkozik. Fajtájától függően mocsarakban, illetve dús növényzetű, alacsony vizű tavakban él, és a vízben úszkálva azonnal megérzi a közelébe kerülő melegvérű élőlényt – így az embert is. A pióca testén tapadókorongok találhatók. Három, félkör alakú fűrészke segítségével sebet ejt az áldozatán, majd tapadófelülete segítségével rátapad, és tiszta hirudint – véralvadásgátlót – befecskendezve, szívni kezdi a vérét.

Ha a pióca vért szív, a kisebbek testüknek 4,5 szeresét, a nagyobbak testüknek 3,5 szeresét. A fiatalok emésztése 3-5 hónapig, az időseké 1,5 évnél is tovább tarthat.

A piócák 3-10 naponta vedlenek, ha nem tudják levedleni a bőrüket, elpusztulnak. Érdemes a vizükbe érdes köveket és érdes levelű vízinövényeket tenni. A bőrén keresztül lélegzik, a vízből és a levegőből is fel tudja venni az oxigént, csak nem szabad, hogy kiszáradjon. A piócák rendkívül intelligens és érzékeny állatok. Észreveszi ha a terapeuta vagy a páciens feszült vagy ideges, ilyenkor nem akar harapni. Időjárás változásokat is megérzi és előrejelzi. Eső előtt a piócák a víz alján tartózkodnak. Érzékenyek a hibás tartásra , kémiai anyagokra (klór, nitrát, nitrit, gyógyszerek, vegyszerek, parfüm, fokhagyma, vérben található alkohol és nikotin - ilyenkor nehezebben vagy egyáltalán nem harap), érzékeny hirtelen vízhőmérséklet és fényviszony változására, szereti a sötét hűvös vizeket. Fontos, hogy nyugodt körülmények között történjen a kezelés, kerüljük az erős fényt, vagy a piócát takarjuk le.