"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

NÉPI PIÓCA KEZELÉSEK - tanfolyamok időpontjai:

Piócaterápia története

A piócák gyógyászati felhasználása több ezer évre tekint vissza, a természet egyik csodája ez a kis élőlény. Ókortól egészen napjainkig végigkövethető a piócák alkalmazásának története.

A piócaterápiát szinte minden kultúrában évezredek óta használták (Babilon, Kína, az ókori Görögország, ájurvédikus orvoslás stb.) a legkülönbözőbb panaszok kezelésére. A terápia első írásos említése mintegy 3500 éves, sok helyen a legfontosabb gyógymódok közé tartozott.

A piócás kezelés már az ókori Egyiptomban ismert volt. Fejfájás, fülfertőzések és visszérproblémák esetén alkalmazták.

Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is gyógyítottak orvosi piócákkal.

Az ókori India orvosi könyvekben való ábrázolásai a piócaterápiának már az időszámításunk előtt 500 évvel történő alkalmazásáról tanúskodnak. 300 évvel később Európában a görögök írták le a „vérszívó medicinát”, és ez így ment ez tovább a középkoron keresztül az újkorig.

A Talmudban, a zsidók törvénykönyvében megmaradt a leírás, hogy hogyan kell használni a piócát betegek gyógyításánál.

Az ókori római történész Plinius (Kr. u. 23-79) az enciklopédikus kutatásának, a „Naturális Historia” című művének egyik kötetében mesél a piócákkal történő kezelésről és javasolta visszérgyulladások, aranyeres csomók kezelésére.

A görög orvos Galénosz(Kr. u. 129 - Kr. u. 201), Marcusz Aurelius császár udvari orvosa, az egyik munkáját szentelte a betegségek gyógyításának a piócák segítségével.

Jurij Dolgorukij fejedelem(1095-1157), Moszkva alapítója, kikiáltatta a piócákat az első fejedelmi gyógyszerévé.

Marchioni de Kappo Stephanie Firenze hercege 1350-ben használta a piócát, mint pestis elleni megelőzés végett, a későbbiekben ezt írta: „ha egy évvel ezelőtt kezdtük volna el használni a piócákat a pestis ellen, akkor megőriztük volna 96 ezer embernek az életét.”

Az 1700-as évek közepe táján egy francia orvos, Francois Joseph Broussais - aki Napóleon seregében is dolgozott sebészként - tette igazán népszerűvé a hirudoterápiát. Olyan nagyon hitt a piócák gyógyító erejében, hogy egyszer csak elfogytak Franciaország vadon élő nadályai, és kénytelenek voltak importálni a szorgos vérszívókat többek között Magyarországról is.

1812-ben a borogyinói csata után francia orvos Reynaud a piócák segítségével a fagyási sérüléseket kezelte a katonáknál. Napóleon császár a katonái gyógyítására egy év alatt Magyarországon 6 millió piócát vásárolt fel. És ezt a listát lehetne bármeddig folytatni.

A 19. sz. közepén Európában – főképpen Franciaországban – a fokozott gyűjtés az orvosi piócát egyenesen a kihalás szélére sodorta. 1884-ben tudományos megalapozottságot nyert a terápia, amikor John Haycraft, a Birminghami Egyetem fiziológiaprofesszora a pióca nyálából véralvadásgátló anyagot mutatott ki. Az anyagot – egy kisméretű, mindössze 65 aminosavból álló proteint – később hirudinnak nevezték el. A hirudin lényegében a véralvadási folyamatban részt vevő egyik kulcsmolekulát, a trombint gátló anyagnak tekinthető.

Valamikor Magyarország pióca nagyhatalom volt, 20 000 000 piócát exportálta Európa és a földközi tenger menti országokba évente. Mohával bélelt kosárban, szekérrel szállították Európa különböző országaiba.

Napjainkban nehéz pontosan helyreállítani a történelmi kronológiát és elismerni az egyik vagy másik ország elsőbbségét a hirudoterápia területén. De nem is ez a lényeg. A fő az, hogy a piócák évszázadokon keresztül a leműködőképesebb, legveszélytelenebb és leghatásosabb gyógyszert jelentették sok betegség kezelésénél.

Hazánkban 1961-ig még lehetett kapni orvosi piócát a gyógyszertárakban, és leírás van róluk az alábbi könyvekben :

Gyógyszertan-Méregtan-Gyógyszerrendelés (Medicína Könyvkiadó Bp 1959.), Gyógyszerésztechnikusok kézikönyve (Medicína Könyvkiadó Bp 1960.). Ezután valamilyen oknál fogva eltűnt a gyógyszertárakból.

2004 óta hivatalosan az USA-ban és Németországban orvosi-gyógyászati segédeszköz. Hollywoodi világsztárok Bécsbe járnak fiatalíttatni magukat pióca kezeléssel.

Alkalmazzák a környező országokban: Ausztria, Szlovákia, Románia, Ukrajna, Oroszország. Lengyelországban munkanélkülieknek az állam finanszírozza a tanfolyamot.

A 20. század természetgyógyászatának képviselői élesztették újra a módszert, manapság a plasztikai és baleseti sebészet is használja a hasznos vérszívókat.