"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

Nyirokmasszázs

Egészségi állapotunk egyik fontos alappillére, hogy milyen állapotban van az immunrendszerünk és megfelelő-e szervezetünk a nyirokkeringése. Ma a táplálkozással bevitt méreganyagok, vegyszerek, tartósítószerek 15-20-szor jobban leterhelik az immunrendszert, mint 50 évvel ezelőtt. Nem véletlen, hogy egyre inkább növekszik az allergiás, rákos megbetegedések és a cellulites problémák száma, mely a szervezetben lerakódott salakanyagokkal van egyenes arányban.

Immunrendszerünk erősségét fokozni tudjuk:

A nyirokmasszázs a leglágyabb és leghatékonyabb masszázs , gyökerei felfedezhetők az ősi tradicionális thai-, polinéz- és sámánmasszázsokban. Jellemző rá, hogy a nyirokkeringés irányában történik a masszázs és a hagyományos gyógymasszázs tiltásával ellentétben a nyirokcsomókon dolgozik, lágyan masszírozza és vibrációval aktiválja azokat. A gerinc mentén található neurolymphatikus pontokon keresztül speciális masszázsfogásokkal hat az egész szervezetre.

A nyirokrendszeren keresztül a szövet közötti (interstíciális) folyadék elvezetésének fokozásával javítja az izmok, izületek, belső szervek vérellátását, méregtelenítését, megszünteti a szöveteken a fehérjepangást, a mobilizálható ödémákat és csökkenti a fibrózis kialakulását. Korunk népbetegségének a cellulitnek is az egyik leghatékonyabb gyógymódja.

A nyirokfolyadék - lympha (görög szó, jelentése forrásvíz) - enyhén lúgos kémhatású plazmafehérjét és zsírt tartalmazó, szalmasárga áttetsző folyadék, mely az erek falán kipréselődve a szövet közötti állományban, az anyagcsere folyamatokban vesz részt. Ilyen nyirokfolyadékot láthatunk akkor is, amikor vízhólyag keletkezik bőrünkön.

A nyirokrendszer a szövetközti résekben kesztyűujj szerűen vakon kezdődő nyirok kapillárisokból indul és a nyirokvezetékekbe jutva több nyirokcsomón keresztül haladva a felső mellkasi vénába torkollik. A nyirokkeringés a vénákhoz hasonlóan a szív felé áramlik és a gravitációval ellentétes áramlást a nyirokerek billentyűi segítik. Az erős immunrendszer bázisát a jó nyirokáramlás és a nyirokcsomók helyes működése képezi. A nyirokcsomókban található T és B lymphocyták fagocytózissal és humorális ellenanyag termeléssel (immunglobulin) megsemmisíti a kórokozókat, az elhalt, a daganatos és mutáns sejteket, vírusokat, baktériumokat, gombákat és testidegen anyagokat.

A nyirokcsomó a szervezet első védelmi vonala, védőbástyája. Ezen kívül immunrendszerünk fontos szervei még a lép, a csecsemőmirigy, a mandulák, a vékonybél, vastagbél és a féregnyúlvány is.

A nyirokfolyadék áramlási sebessége átlagosan 3 cm percenként. Nyirokmasszázzsal az áramlás többszörösére fejleszthető, megnő a méreganyagok felszabadulása és eltávozása, mobilizálódnak a zsírdepók, csökken a cellulit, a lerakódások a megfelelő elvezetés által lassan felszívódnak, eltűnnek.Egy teljes nyirokmasszázs a lágy és fájdalommentes masszázsfogásokkal a testtömeg 30 %-át méregteleníti, de az általam továbbfejlesztett távolkeleti konszenzuális hatásokkal (reflexzóna terápia és speciális akupresszúrás pontok) ez még tovább fokozható.

A nyirokmasszázst magas fokon művelő masszőr , a hagyományos módszert követő masszőrökkel szemben, 5-10-szeres hatékonysággal tud dolgozni.

Nyirokmasszázs javallatai: nyirokpangás, jóindulatú ödémák, sérülések, műtétek utáni duzzanatok, fájdalomcsillapítás ,reumás megbetegedések, hegesedések, cellulit-narancsbőr, trigeminus neuralgia, migrén, fejfájás, hajhullás, torok- fül- arc- és homloküreg gyulladása, felső léguti gyulladás, mell műtét után, műtétek és besugárzások után, paradontosis, ekcéma, rosacea, osteoporosis, korai SM, bénulások, menstruációs görcsök, puffadás,kismedencei gyulladás, stb.

Ellenjavallatok: rosszindulatú daganatok, akut gyulladások, trombózis, hipertireozis, dekompenzált szívelégtelenség, TBC-s folyamat, súlyos astma, szívinfarktus, terhesség, szoptatás.