"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

Nyirokmasszázs

Paramedica, 2004. 10.

Manapság a táplálkozással bevitt méreganyagok, vegyszerek, tartósítószerek 15-20-szor jobban leterhelik az immunrendszert, mint 50 évvel ezelőtt. Nem véletlen, hogy egyre inkább növekszik az allergiás, rákos megbetegedések, és a cellulites problémák száma, mely egyenes arányban áll a szervezetben lerakódott salakanyagok mennyiségével. Egészségi állapotunk egyik fontos alappillére, hogy milyen állapotban van az immunrendszerünk és megfelelő-e szervezetünk nyirokkeringése.

Az erős immunrendszer bázisát a jó nyirokáramlás és a nyirokcsomók helyes működése képezi. A nyirokcsomó a szervezet első védelmi vonala, védőbástyája. Ezen kívül immunrendszerünk fontos szervei még a lép, a csecsemőmirigy, a mandulák, a vékony- és vastagbél, valamint a féregnyúlvány is.

A nyirokfolyadék enyhén lúgos kémhatású plazmafehérjét és zsírt tartalmazó, szalmasárga áttetsző folyadék, melyet mindannyian láttunk már, amikor vízhólyag keletkezett bőrünkön. Áramlási sebessége a szervezetben percenként átlagosan 3 cm. Nyirokmasszázzsal az áramlás többszörösére növelhető, ezzel megnő a méreganyagok felszabadulása és kiürítése a szervezetből, mobilizálódnak a zsírdepók és csökken a cellulit is. Egy teljes nyirokmasszázs a testtömeg mintegy 30%-át méregteleníti, de ez még tovább fokozható az általam továbbfejlesztett távolkeleti konszenzuális hatásokkal (reflexzóna terápia és speciális akupresszúrás pontok).

A nyirokmasszázs a leglágyabb és leghatékonyabb maszszázs, melynek gyökerei felfedezhetők már az ősi tradicionális thai-, polinéz- és sámánmasszázsokban is. A masszázs jellemzően a nyirokkeringés irányában történik és - a hagyományos gyógymasszázs tiltásával ellentétben - a nyirok-csomókon dolgozik, lágyan masszírozza és vibrációval aktiválja azokat. A nyirokrendszeren keresztül a szövetközi folyadék elvezetésének fokozásával javítja az izmok, ízületek, a belső szervek vérellátását, méregtelenítését, megszűnteti a szövetekben a fehérjepangást, és a mobilizálható ödémákat. Korunk népbetegségének a cellulitnek (narancsbőr) az egyik leghatékonyabb gyógymódja.

A nyirokmasszázst magas fokon művelő masszőr a hagyományos módszerekhez viszonyítva kb. 5-10-szeres hatékonyságot ér el.

A nyirokmasszázs javallatai: nyirokpangás, jóindulatú ödémák, sérülések, műtétek utáni duzzanatok, fájdalomcsillapítás, reumás megbetegedések, hegesedések, cellulit/narancsbőr, migrén, fejfájás, hajhullás, torok-, fül-, arc- és homloküreg gyulladás, felső légúti gyulladás, mellműtét utáni állapot, műtétek és besugárzások utókezelése, paradontosis, ekcéma, csontritkulás, sclerosis multiplex korai stádiuma, bénulások, menstruációs görcsök, puffadás, kismedencei gyulladások stb.

Ellenjavallatok: rosszindulatú daganatok, akut gyulladások, trombózis, hipertireozis, dekompenzált szívelégtelenség, TBC-s folyamat, súlyos asztma, szívinfarktus, terhesség, szoptatás időszaka.