"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

Tradicionális thaimasszázs

Paramedica, 2004. 02.

Thaiföld a mosoly országa. Miről ismerhetünk fel egy thai embert?

Mindig mosolyog. Meditáció, türelem, kedvesség jellemző erre a népre.

A thaimasszázs gyökerei nem Thaiföldre, hanem Indiába nyúlnak vissza. Alapítója Buddha kortársa volt, a legendás Jivaka Kumar Bhacchat, aki a masszázson kívül a növények és ásványok gyógyító erejét, valamint a hidroterápiát is felhasználta. Még manapság is sokan őt tartják az "orvoslás atyjának".

Még az 1700-as évekből maradt ránk az a 60 rajz a thaimasszázsról, melyeket Bangokban a What Pho templom falába vésve láthatunk. Az ábrákon a különböző energiavonalak mentén jelölték meg a terápiás pontokat. Eszerint 10 energiavonal, azaz "Sen" létezik, amelyek hasonlóak a meridiánokhoz. A megfelelő gyakorlattal rendelkező masszőrök érzik, esetenként látják is ezeket az energiavonalakat. Régen a masz-százsnál az anatómiai ismeretek nem játszottak szerepet, mivel a boncolás sokáig tilos volt Thaiföldön. Ezzel szemben a gyógyítóknak nagyon jó a belső "látásuk", érzékelésük, tapintásuk, amit meditációval fejlesztettek ki.

Az igazi thaimasszázs több száz fogása a "csontkovácsok bibliájának" tekinthető. Nem csak a fizikai testtel, hanem az ember "energiatestével" is foglalkozik, amely energiavonalak tömegéből, s az ezeket alkotó állítólag 72000 energiapontból áll. Ezeken keresztül történik a kozmikus energia cseréje. Ha az energiaáramlásban zavarok keletkeznek, az elégtelen Prána-energia ellátás hosz-szabb távon betegséghez vezethet.

A thaimasszázs az ősi hagyományok szerint kiválóan alkalmas egyes betegségek megelőzésére és gyógyítására is. A meridiánokban és ízületekben lévő energiablokkok felszabadításával helyreáll a harmónia mind a fizikai, mind az energetikai testben. Az összes ízület finom mozdulatokkal a helyére igazítható, így ezek után könnyűnek, felszabadultnak érezzük magunkat, mozgásunkat semmi nem gátolja.

A kezelés a masz-szőrtől végig komoly, meditatív ráhangolódást és koncentrációt igényel. Alapvető kritérium, hogy fájdalmat sohasem okozhatunk, ha ezt betartjuk, nem állhat fenn baleset veszélye. Mindig lassan és intenzíven dolgozunk, az alkalmankénti 2-2,5 órás masszázs az egész testre kiterjed. A masszőr a lehető legkisebb erőkifejtéssel akkor a leghatékonyabb, ha nem a fizikai energiáját, hanem a testsúlyát, tehát mindig annyi testsúlyráhelyezéssel dolgozik, ami a páciensnek még nem okoz fájdalmat, kellemetlen érzetet. Fontos jelzés, ha a masszőr a masszírozás közben elfárad, ebben az esetben biztos, hogy nem jó technikát alkalmaz!

A masszőr szinte egész testével részt vesz a munkában, dolgozik ujjal, kézfejjel, alkarral, könyökkel, sőt talppal és térddel is. A gyógyító masz-százs a páciens egész testét átdolgozza, szinte újjá varázsolja, és a harmónia helyreállításával egyes betegségek szinte nyomtalanul elmúlnak. Aki már művészi fokra fejlesztette ezt az ősi módszert, gyakran "csodának tűnő" gyógyulásokat képes elérni még olyan betegségeknél is, melyeket a hagyományos orvostudomány gyógyíthatatlannak tart, vagy kizárólag műtéti beavatkozással ítél megoldhatónak.

Vegyük például a porckorongsérvet (discus hernia), melynél az esetek 90 %-ában 5-15 kezelés után általában el lehetett kerülni a műtétet, s tapasztalataim szerint a gyógyulás véglegesnek tekinthető. Sokak számára ez hihetetlennek tűnhet, de a páciensek zárójelentései, gyógyulást igazoló leletei megnyugtató bizonyítékkal szolgálnak. Hasonló eredmény érhető el gerincferdülés, lábrövidülés, fej-, nyak-, váll-, hát-, és derékfájdalmak, térd- és bokaproblémák, különféle reumatikus- és ízületi, valamint meszesedéssel összefüggő panaszok esetén is.

Természetes, hogy mindenki számára saját tapasztalatai jelentik a legmeggyőzőbb bizonyítékot, főleg, ha módja nyílik felismerni, hogy minél egyszerűbb egy gyógymód, annál inkább hatásos.