"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

Orvosi pióca

      Története         -  Életmódja          -  Tenyésztése

      Tartása             -  Ezközök              -  Jogi szempontok

      Mellékhatások -  Ellenjavallatok -  Javallatok

      Ajánlott irodalom -  Galéria


NÉPI PIÓCA KEZELÉSEK - tanfolyamok időpontjai:

Ellenjavallatok:

(Az alábbi estekben a piócakezelés alkalmazása nem ajánlott.)

Az alábbi ellenjavallatok ismerete szükséges hoz, hogy a kezelés súlyos szövődményei elkerülhetők legyenek.
- 1. Antikoaguláns, véralvadást gátló gyógyerek szedése (Pl. Marcumar, Syncumar, Varfarin, Heparin, és számos új véralvadásgátló gyógyszer)
- 2. Hemofilia, vérzékenység, hematológiai megbetegedések. Az egyik legkomolyabb ellenjavallat a hemofília minden formája, ezenkívül azokat a pácienseket, akik lassabb véralvadásról számolnak be, pontosan ki kell kérdezni. Acetil savval és clopidoglerrel való gyógyszeres kezelés nem jelent kontraindikációt, de az első kezelés folyamán kevesebb piócát helyezünk fel és alaposan kikérdezzük a pácienst a vérzékenységre való hajlamáról. Ha egy kombinációs kezelés áll fenn (a páciens az acetilsavat és a copidogrelt egyidejűleg kapja) , ha orvosilag lehetséges, hagyja abba a copidogrel szedését öt nappal a piócaterápia előtt. Kezelés előtt ne szedjünk halolajakat, enzimkészítményeket (z.B. Wobenzym), c-vitamint és ginkgo-bilobát magas koncentrációban.
- 3. Erozív gasztrítisz, akut gyomorfekély és gyomorhurut. E.G. nyálkahártya sorvad , pusztul gyakran izgató gyógyszerek pl: aszpirin is okozhatja. Nyálkahártya sérül, begyullad. Okozhatja vírusos baktériumos betegségek, fertőzés , stressz, immunrendszer gyengesége, maró anyagok pl: tömény alkohol fogyasztása, besugárzás, műtétek utáni varratok gyulladása. Aszpirin szedése gyomorvérzést okozhat hosszútávon. Néhány páciensnél másnap gyomorvérzés lépett fel a piócával való kezelés után. Ezért gyomorhurut és erozív gasztritisz esetén piócaterápia hirudin véralvadásgátló hatása miatt ellenjavallt.
- 4. Vérzéses diathesis, leggyakrabban orr vagy más szervek vérzésében nyilvánul meg.
- 5. Belső vérzések, gastro-intestinalis (gyomor-bélcsatornához tartozó). Szájüregtől a végbélig lehet vérzés. Vérhányás - hematetemezis szurokszéklet - meléma végbélvérzés - hematokézia
- 6. Anémia (vérszegénység). A vérszegénység minden fajtája, ha a hematokrit érték 42% alatt van, vagy csontvelő szuppresszió esetén nem javallot a piócaterápia. A hemoglobin koncentráció kisebb a normál értéknél. Krónikus vérszegénység:
-   1. Csontvelőben lecsökken a vörösvértestek képzése.
-   2. Vörösvértestek hamarabb pusztulnak el.
-   3. Jelentős vérveszteség esetén.
   Vashiányos vérszegénység: leggyakoribb hiánybetegség, nőkön hétszer gyakoribb. Az anémia 70-80% vashiány okozza, vashiány = vérszegénység.
   Vashiány oka:
-   1. Elégtelen vasfelszívódás, vega táplálkozás.
-   2. Vérveszteség, menstruáció, baleset, fekély, belső vérzések, daganatok.
- 7. Immungyengeség (kemoterápia, TBC, AIDS, HIV betegeknél nem szabad alkalmazni), nem ajánlott immunszuppresszív gyógyszereket szedő betegeknél. Szervátültetésnél (transzplantáció), mivel az immunrendszert erősíti.
- 8. Akut stádiumban lévő fertőző betegségek. A fertőzőbetegségek nehezítik vagy gátolják a sebgyógyulást. Plasztikai sebészet alkalmazásánál a piócakezelést antibiotikumos kezeléssel egészítik ki, hogy a fertőzéseket elkerüljék.
- 9. Súlyos krónikus szervi megbetegedések (előrehaladott rákos betegségek, dialízis, szívelégtelenség, veseelégtelenség, májcirrózis, ascites, generizált ödéma, kollagenózis, dialízises betegek, immunrendszer betegségei, vérképzési szervek elégtelen működése, stb.)
- 10. Sebgyógyulási zavar és nehézségek Gyógyszerek vagy májbetegség miatti véralvadászavar, ( diabetes mellitus okozta keringési zavar. Hosszabb ideig tartó kortizonnal való terápia) Ha előrehaladott cukorbetegség áll fent, súlyos komplikációk léphetnek fel egyes esetekben, fontos a páciens kórelőzményét figyelembe venni. Lábszárfekélynél nem szabad a piócát a sebbe a beteg felületre tenni.
- 11. Ismert allergia a pióca hatóanyagai ellen, vagy ha hajlam van fehérje allergiára, akkor ellenjavallt mert a piócák idegen fehérjékkel rendelkeznek. Gyengébb elhanyagolható allergiás hajlamnál orvosi felügyelettel antihisztamin szedése mellett lehet piócaterápiát alkalmazni. Komoly allergiás tünetek 0,02%-ban fordulnak elő.
- 12. Keloidképzésre, túlzott hegesedésre való hajlam esetén a harapási területen keloid képződhet.
- 13. Tartós hypotensio (alacsony vérnyomás)
- 14. Sepsis. Sepsis-sel való fertőzésről, amit az Aeromonas hydrophila okoz, többször érkezik jelentés a rekonstrukciós sebészet területéről, más alkalmazási területekről még nem érkezett jelentés a sepsis előfordulásáról, így arra a következtetésre juthatunk, hogy a sepsis veszélye a súlyos betegségek vagy immungyengeség esetén áll fent. Ezek gyakran előfordulnak a rekonstrukciós sebészeten kezelt betegeknél, ezért antibiotikummal való kísérő kezelést kell náluk alkalmazni, más kezelési területeken a jelenlegi ismeretek alapján nincs szükség előzetes antibiotikus kezelésre.
- 15. Terhesség és szoptatás esetén nem alkalmazható, mivel mellékhatás léphet fel, amit gyógyszerrel kellene kezelni, melyek terhesség alatt nem szedhetők.
- 16. Testnyílásba és szemre, fülbe, mellre, nemi szervekre, vénákra nem szabad tenni, környezetébe csak orvosi felügyelet mellett.
- 17. Ha a páciens nem egyezik bele a kezelésbe. Irtózás a piócától, pszichés problémák. Nem írja alá a beleegyező nyilatkozatot.
- 18. Menstruáció, PMS (pre menstruációs szindróma), pre menstruációs és post menstruációs vérzés.
- 19. Operáció, foghúzás, sugárkezelés előtt és után.
- 20. Allergikus eredetű bőrelváltozások, bőrfertőzés, akkut bőrgyulladás. A kezelendő bőrfelületen fertőzés.

Utókezelés:
A kezelést követő napon ajánlott orvosi rendelőben a kötés szakszerű cseréje.
A kezelést követő 3-7 napon belül ajánlott egy kontrollvizsgálatra bejelentkezni, hogy az esetleges komplikációkat ki lehessen zárni.

Fontos!!!

Csak "steril piócagyárban tenyésztett" Orvosi piócákat szabad gyógyászati célra alkalmazni.

Magyarországon az Orvosi pióca (Hirudo medicinalis) védett állat.

A horgászboltokban kapható Lópióca (Haemopis sanguisuga) nem alkalmas gyógyászati célokra.

És kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.