"Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre!"

Orvosi pióca

      Története         -  Életmódja          -  Tenyésztése

      Tartása             -  Ezközök              -  Jogi szempontok

      Mellékhatások -  Ellenjavallatok -  Javallatok

      Ajánlott irodalom -  Galéria


NÉPI PIÓCA KEZELÉSEK - tanfolyamok időpontjai:

A pióca tenyésztése

Oroszországban a Nemzetközi Orvosi Pióca Központ évente hárommillió piócát tenyészt. A világ legnagyobb piócatenyésztő központját 1937-ben alapították. A Moszkvától néhány kilométerre, délkeletre fekvő Ugyelnaja, egy egyszerű faházakból álló falu ad otthont a központnak, amely egyre népszerűbb a tudósok körében. A Szovjetunióban a gyógyszertárakban akkor is megmaradtak a piócák, amikor a nyugati orvoslás felhagyott a használatukkal a 20. század antibiotikum-forradalmának közepette.

Az utóbbi időben világviszonylatban megnőtt a pióca iránti kereslet, mivel több száz betegség gyógyítható vele, és a plasztikai és baleseti sebészetben, valamint a szépségiparban folyamatosan egyre több steril piócára van szükség.

Az elmúlt években kutatókon kívül nyugati kormányok, sőt még hollywoodi sztárok is helyeselni kezdték a piócák alkalmazását annak ellenére, hogy az állatok évtizedekre háttérbe szorultak, és középkori emlékként tartották őket számon. A The American Journal of Nursing idén arról számolt be, hogy a pióca kezelés reneszánszát éli, és elsősorban a plasztikai és rekonstruktív sebészet betegeit segíti. Hasznos lehet továbbá egyes vér- és szöveti betegségek kezelésében is. Az USA kormánya 2004-ben hagyta jóvá a piócák orvosi eszközként való alkalmazását.

Demi Moore színésznő is nyilvánosságra hozta, hogy Ausztriába jár évente piócakezelésre, és vérének méregtelenítésével fiatalíttatja magát.

Ma már a világon sok országban találhatók piócagyárak, pl: Németországban 3, Romániában 3 steril piócákat tenyésztő üzem működik, ahol akváriumokban és 10 literes üvegtartályokban tenyésztik és nevelik az orvosi piócákat. Ellenőrzött marha és csirkevérrel etetik őket, marhabélbe töltik a friss vért, vagy pedig rostán keresztül történik az etetés. Három fajta méretet lehet megrendelni: kicsi, közepes, nagy, a kicsi 1 gramm, a közepes 1-2,5 gramm, a nagy 2-5 gramm. Arcra általában csak kicsi piócát szoktak feltenni. A pióca hermafrodita, kölcsönösen megtermékenyítik egymást, és úgynevezett coconokba rakják a petéiket. Újszülött piócák kezdetben 4-5 naponta esznek marha vagy szárnyas vért. Terápiára 3-5 éves korban lehet felhasználni őket, 5 éves kor után válnak ivaréretté.

Fontos!!!

Csak "steril piócagyárban tenyésztett" Orvosi piócákat szabad gyógyászati célra alkalmazni.

Magyarországon az Orvosi pióca (Hirudo medicinalis) védett állat.

A horgászboltokban kapható Lópióca (Haemopis sanguisuga) nem alkalmas gyógyászati célokra.

És kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.